Gebelik Haftası Hesaplama
Hafta Hafta Gebelik Rehberi

10 Aylık Bebek Gelişimi

10 aylık olan bebeğinizin gelişim süreci

10 Aylık Bebek Gelişimi
0 968

Neredeyse artık 1 yaşına girecek. Koskoca bir yıl geçecek ve hastaneden kucağınızda eve geldiği ilk gün daha dün gibi değil mi? Oysa zaman geçiyor ve yavaş yavaş büyüyorlar. Bebek gelişimi aylara göre farklılık gösteren ve her ay bebeğin yeni bir şeyler öğrendiği zaman dilimleri oluyor. Birçok açıdan gelişim gösterecekleri, yeteneklerini keşfedecekleri ve yeni beceriler kazanacakları önemli aylardan biri de 10. ayları oluyor. 10 aylık bebek gelişimi için anne ve babalara önerilerimiz neler?

10 Aylık Bebek Gelişimi

Bu aylarda bebekler artık yeni iletişim yolları bulmaya başlarlar. Şimdiye kadar sadece ağlayarak ve çeşitli sesler çıkararak isteklerini belli eden bebekler artık daha net ve kesin hareketlerle isteklerini belli ederler. Bunu bazı zamanlar koz olarak kullanır ve her istediklerini yaptırmaya çalışırlar. Böyle durumları iyi ayırt etmeli ve istediğini ona vermemelisiniz. Yoksa hayatı boyunca her isteğinde bu yola başvuracak ve sizin yumuşak karnınızı daha bebeklik zamanında çözmüş olacaktır. 10 aylık bebek gelişimi sürecinde genel olarak ortaya çıkacak davranışlar şu şekillerde olacaktır.

10 Aylık Bebek Neler Yapar?

Yüzüstü yatarken oturur pozisyona geçebilir veya oturuş pozisyonundan ayağa kalmaya çalışabilir. Tutunarak da bunu büyük ölçüde gerçekleştirir. 10 aylık bebek neler yapar sorusunda isteklerini artık işaretle belirttiği, oyuncağı alınmak istendiğinde veya istemediği bir hareket yapıldığında daha fazla tepkiler verebilir.

El sallama, alkış yapma, öpücük gönderme, sarılma gibi becerileri gelişir ve sizin yönlendirmenizle bu hareketlerin hepsini yapabilir. Bazen de yapmayabilir. Sizinle daha çok oyun oynamak isteyebilir ve sürekli sizlere meraklı gözlerle bakarak ne olduğunu anlatmanızı bekler. Doğru ve onun anlayacağı şekilde sıkılmadan her soru dolu bakışına karşılık vermeli ve ikna ederek anlatmalısınız.

Onun cevap veriyor olmaması veya sonradan bu yaşananları unutacak olması sizi anlamadığı anlamına gelmez. Özellikle bu aylarda yani yaşına çok az kalmışken sadece ona olan davranışlarınızdan değil başkasına olan davranışlardan da sizin ruh halinizi anlayabilir. Sizinle konuşmaya çalışacak ve bazı şeyleri anlatmak isteyecektir. Tabi, bunu başaramayacaktır. Ancak onu anlamaya çalışın ve kesinlikle cevapsız bırakmayın.

10 Aylık Bebeğin Beslenmesi

Geçtiğimiz aylarda masada yemeklere katılan bebeğiniz bu ayı da aynı şekilde geçirmelidir. Sürekli olarak masanızın baş konuğu olmalı ve anne sütü ile mama yanında ek gıdalar da almalıdır. Kendiniz için yaptığınız tuzsuz ve baharatsız tüm yemeklerden bebeğinize de vermeye başlayabilirsiniz. Ancak doktorunuza sormakta ve sonrasında böyle bir beslenme programı hazırlamakta fayda var.

Onlar için anne sütü ve mama dışında özel yiyecekler hazırlayabilirsiniz. Haşlanmış sebzeler bedensel gelişimi için oldukça önemli olacaktır.

Yoğurt yedirmek de son derece iyi kemiklere sahip olmasını sağlayacaktır. Bu dönemde yani 10 aylık bebeğin beslenmesi döneminde bırakın her şeyi denesin ve tatsın. Sevdiği gıdalarla önümüzdeki aylar beslenmeye devam ederken, sevmediği ve yemek istemediği besinleri aynı şekillerde yemesi için zorlamayın. Farklı şeylerin arasına katarak yedirmeye çalışın.

Çorbalar ana besinler olarak her öğünde bebeklerin en çok sevdiği ve en fazla vitamin aldığı yiyecekler olacaktır. Tüm çorba çeşitlerini yapabilir ve biraz da kalın yaparak çiğnemeden yutmasını sağlayabilirsiniz. Et suyuna veya tavuk suyuna yapılacak çorbalar protein açısından oldukça doyurucu olacak ve gerekli olan vitaminlerin alınmasını sağlayacaktır.

Hazır paketli ürünler tercih edeceksiniz de bu ürünlerin hangi maddelerden yapıldığını, zararlı olup olmadığını, zararlıysa ne gibi etkileri olduğunu araştırın, uzmanların görüşlerinden ve daha önceden kullanan kişilerden bilgi alın. Her bebek mamasını veya takviye ürünü bebeğinize vermeyin ve en doğal şekilde beslenmesini sağlayın.

Bebeğiniz tuvalet alışkanlığı için hazır mı?

Bebeğinize tuvalet eğitimi verirken çok sabırlı olmalısınız! Eğer sabrınızı kontrol altında tutamazsanız, çocuğunuz sizinle inatlaşma yoluna gidebilir, çişini ve kakasını tutmaya hatta hiç yapmama yoluna gidebilir. Bu durumdan kaçınmak için, bebeğin tuvalet eğitimine tam olarak hazırlıklı olmasını beklemelisiniz. Bebeğinizin tuvalet eğitimine hazır olduğunu nasıl anlarsınız?

  • Bebeğiniz 3-4 saat altını ıslatmadan durabiliyorsa,
  • Kısa komut cümlelerini anlıyor ve komutları yerine getirebiliyorsa,
  • Uykudan önce ya da uyku sırasında sıvı almadan uyuyor ve uykudan kalktığında altı kuru oluyorsa,
  • 5 dakikadan uzun bir süre aynı pozisyonda oturabiliyorsa,
  • Dışkılama zamanı düzenli veya çömelme, mimik hareketleri veya sözle kaka yapacağını anlatabiliyorsa,
  • Bezi kirlendiğinde rahatsız olup, bezin değiştirilmesini istiyorsa,

bebeğinize tuvalet eğitimi verme vakti gelmiş demektir.

10 Aylık Bebek İçin Hangi Aşılar Yapılır?

Bu ayda bebeğinizin aşı takvimi boş. Diğer aylarda yapılması gereken aşılarla ilgili detaylı bilgi almak için, Bebek Aşı Takvimi: Bebeğinizin Olması Gereken Aşılar yazımıza bakabilirsiniz.

Ayrıca, aşağıdaki aşı takvimi hesaplama aracını kullanarak da aşı günlerini hesap edebilirsiniz.

Aşı Takvimi Hesaplama

Bebeğinizin doğum tarihini girin

[GENCSaglik form=”AsiTakvimiHesaplama” renk=”Pembe”]

Bunları da beğenebilirsin
Bir Yorum Bırakın

Düşüncelerinizi bu bölümden bizimle paylaşabilirsiniz. Unutmayın! Bir selam vermek için bile yazabilirsiniz ;)

Lütfen * ile işaretlenen zorunlu alanları doldurun. E-Posta adresiniz sitede gösterilmeyecek.

film semi korea brunette teen babe gets fucked outdoors.
aunty sex
cici gangbang.tokyo motion mommy big booty.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz. X