Gebelik Haftası Hesaplama
Hafta Hafta Gebelik Rehberi

6 Aylık Bebek Gelişimi

6 aylık olan bebeğinizin gelişim süreci

6 Aylık Bebek Gelişimi
0 1.104

Günden güne büyüyen ve yaptığı her hareketiyle anne babalarına tarifi mümkün olmayan duygular yaşatan bebeklerin altıncı ayları oldukça önemlidir ve bu dönemin dikkatli bir şekilde geçirilmesi gerekir. Her uzmanın söyleyeceği gibi bebek gelişimi evrelerinde ilk bir yıllık süreç çok önemlidir. Bir yıllık süreç içerisinde en önemli dönemi ise 6 aylık zaman dilimi kapsıyor. Altıncı ay artık bebeklerin gözle görülür şekilde geliştiği ve farklı kazanımlar elde ettiği bir zaman dilimidir. 6 aylık bebek gelişiminde sizi ve bebeğinizi neler bekliyor bakıp görelim.

6 Aylık Bebek Gelişimi

Doğumdan itibaren geçen altı aylık süreç, aslında çok uzun bir süreçtir. Geceli gündüzlü, sürekli bebeğinizle birlikte olmak ve onda yaşanan değişimleri, gelişimleri gözlemlemek paha biçilemez bir mutluluktur. O hayata tutunmayı öğrenirken, sizler de anne baba olmayı öğreniyor ve birlikte daha neler öğreneceğinizi hayal ederek ona tüm sevginizi veriyorsunuz. Çok da doğru yapıyorsunuz. Beslenme, uyuma, temizlenme ve daha birçok bakım uygulamasından daha gerekli ve daha önemli olan şey sevgidir, ilgidir, şefkâttir.

Sağlıklı ve mutlu bireyler oluşturmak bu dönemlerde bebeklerle olan ilgilenmeye bağlıdır. Kesinlikle negatif söylemlerden kaçınmalı ve hiçbir şekilde televizyonda bile olsa şiddet, korku ve istenmeyen görüntülerden, konuşmalardan kaçırılması gerekir. 6 aylık bebek gelişimi süreçleri bebeklerin artık birçok kazanımı sağladığı dönemleridir.

6 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

Artık sesleri daha fazla çıkmaya başlamıştır. Gülüşleri artar ve ciyaklamaları o kadar yükselir ki odayı inletebilir.

Bu dönemde mekânın tüm sınırlarını keşfetmek için hareket halinde olacaklar ve yer yer sürünerek, emekleyerek, yürüme ön çalışmaları yaparak hayatlarındaki ilk adımlar öncesi pratik yapmaya devam edeceklerdir.

Beşikten tutunarak ayağa kalkan ve artık tüm vücudunu yavaş yavaş kullanmaya başlayan 6 aylık bebek neler yapabilir? sorusunda; nesneleri bir elinden diğerine geçirmek, kavrama yeteneklerinin artması ve tutunarak ayağa kalkmak gibi eylemleri gerçekleştirmek, durmadan mırıldanmak, hareketlerde belirginlik ve ilk dişlerin çıkması gibi ortak gelişimler cevap olabilir.

Ancak şunu da söylemekte fayda var; her bebeğin gelişim süreci birbirinden farklıdır. Kendi bebeklerinizi başkalarının bebekleriyle asla kıyaslamayın ve bebeğin gelişim süresince uzman kontrolüne büyük önem verin.

6. ayda bebekler bulunduğu ortamdaki tüm çevreyi tanımış ve kanıksamıştır. Ortamı tanıdığı gibi anne baba kadar olmasa bile birinci derece yakınlarını tanıyor ve onlar olduğu zaman ürkek davranmıyordur. Ancak yabancılara karşı soğuk ve hemen ağlamaya müsaittirler. Ağladıklarında ise yüksek ses çıkacak ve sizin kollarınıza geldiği anda ağlama kesilecektir.

6 Aylık Bebeklerde Beslenme

Tüm hastalıklara karşı dirençli, sağlıklı ve mutlu olabilmesi için bebeklerin beslenme alışkanlıklarına özen gösterilmeli ve dönemsel olarak uzman kontrolüne gidilmelidir. İşte, bu dönemlerden biri de 6. Aylardır. Bu ayda anne sütü kesilebilir, isteğe bağlı olarak annede süt varsa bir dönem daha devam edilebilir ve bu dönemde artık devam sütleri, mamalar ve besinler devreye girer.

Her yerde yazdığı ve karşınıza çıktığı gibi ilk altı ay anne sütü sonra devam sütü veya mama…

Bu durum her çocuk için geçerli değildir. 6 aylık bebeklerde beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi veya çeşitlendirilmesi tamamen uzmana kalıyor. Sadece anne sütüyle devam edilebilir veya yardımcı gıdalara geçilebilir direktifini uzman hekim verecektir.

Bebek Gelişiminde Önemli Hatırlatma

Bebek gelişimleri her ne kadar belli aylara ayrılsa da bu bir süreçtir ve asla kesin kes çizgileri yoktur. Her dönemsel gelişim her bebekte farklılık gösterebilir. Anne babaların burada dikkatli olmalı ve bebeklerini kesinlikle başka bebeklerle kıyaslamamalıdır. Başkalarının bebeklerini baz almadan siz kendi çocuğunuzun yeteneklerini ve becerilerini geliştirmeye çalışın.

6 Aylık Bebek İçin Hangi Aşılar Yapılır?

Eğer ishal aşısı da denen Rotavirus aşını Rotarix marka aşıdan yaptırdıysanız, 3. doz yoktur.

Aşı sonrası ateş ve aşı yerinde şişlik olmamasına rağmen, bazen tekrarlanan dozlarda yan etkiler görülebilir. 6 aylık bebek aşısı ateş yapar mı? sorusu aklınıza takıldıysa, doktorunuza danışmanızı ve bebeğinizin önceki aşılarının etkilerini göz önünde bulundurmanızı öneriyoruz. Daha önceki aşılarda ateş ve huzursuzluk olduysa, doktorunuzun önerdiği ateş düşürücüyü kullanabilirsiniz. Ateş, aşı günü değil de ertesi gün olabilir. Bu konuda dikkatli olmalısınız. Eğer aşıya bağlı ateş ve huzursuzluk 3 günden fazla olursa, mutlaka doktorunuza başvurun.

Bebeğinizin aşı takvimi hakkında daha ayrıntılı bilgi için, Bebek Aşı Takvimi: Bebeğinizin Olması Gereken Aşılar yazımıza bakabilirsiniz.

Ayrıca, aşağıdaki aşı takvimi hesaplama aracını kullanarak da aşı günlerini hesap edebilirsiniz.

Aşı Takvimi Hesaplama

Bebeğinizin doğum tarihini girin

[GENCSaglik form=”AsiTakvimiHesaplama” renk=”Pembe”]

Bunları da beğenebilirsin
Bir Yorum Bırakın

Düşüncelerinizi bu bölümden bizimle paylaşabilirsiniz. Unutmayın! Bir selam vermek için bile yazabilirsiniz ;)

Lütfen * ile işaretlenen zorunlu alanları doldurun. E-Posta adresiniz sitede gösterilmeyecek.

film semi korea brunette teen babe gets fucked outdoors.
aunty sex
cici gangbang.tokyo motion mommy big booty.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz. X