12 Aylık Bebek Gelişimi

12 aylık olan bebeğinizin gelişim süreci

Bebeklik evresinin ilk yılı tamamlanmış ve 12. aya gelinmiştir. Önümüzdeki yıldan sonra artık yavrunuz bebek değil, çocuk sınıflamasına girecektir. Tabi, kaç yaşına gelirse gelsin o sizin hâlâ bebeğiniz olacak. Bunu biliyoruz. Bebek gelişimi 12. ayda tüm aylardan daha hızlı olur ve sanki birçok beceri bu ayda kazanılmıştır. 12 aylık bebek gelişimini hep birlikte inceleyelim.

12 Aylık Bebek Gelişimi

Yavaş yavaş yürümeye başlayan, anlamlı sesler çıkaran ve beslenme alışkanlıklarını çeşitlendiren bebekler bu aydan sonra ilk yaşına girecek ve uzun ömürlerinde bir yıl öğrenerek, merak ederek ve hareket ederek geçmiştir. İşte, 12 aylık bebek gelişimi genel olarak şu şekillerde karşımıza çıkıyor.

12 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

Yüksek yerlere, kanepelere ve koltuklara tutunarak çıkabilir ve sürünerek inebilir. Eşyalara tutunarak yürüyebilir. Zaman zaman tutunmadan da adımlar atabilir. Bunlar süreklilik göstermez. Bazen yaşanır.

Artık geniş mekanlar yerine daha dar yerleri merak etmeye başlar. Bebekliğinin ilk zamanlarında hareketlendiğinde sadece odalara girer ve odanın içerisine bakardı. Fakat artık çekmece dolaplar en çok karıştıracağı yerler olacaktır. Buradaki katladığınız tüm eşyaları biranda dağılmış ve ortalığa saçılmış olarak bulabilirsiniz.

Artık anne ve babasını kalabalık içinde bile en iyi şekilde ayırt edebilir ve herhangi istemediği bir durumda direkt olarak anne babasının yanına hızlıca gidebilir.

Ailenin diğer üyeleriyle iletişim kurmaya yeni başlamıştır. Sürekli gördüğü dede ve ninesine artık alışmıştır. Hatta anneye yaptıramadığı şeyleri dede ve nineden isteme yolunu da keşfedebilir.

12 aylık bebek neler yapabilir? sorusunda elini tutmanız yeterli olacaktır. Siz elini tutuğunuzda adım atabilir ve bundan dolayı da çok mutlu olur.

NOT: Bu aşamalar her bebekte aynı süreçlerde oluşmayabilir. Her bebek aynı yapısal özelliklere sahip olmadığı için kimi bebeklerde erken kimi bebeklerde geç şekilde ortaya çıkabiliyor bu davranış değişiklikleri… Benim bebeğim 12 aylık olmasına rağmen bu davranışları sergilemiyor diye panik yapmanıza gerek yok. Bir süre sonra kendiliğinden gelişecektir. Ancak rahat etmek için bir uzmana başvurabilir ve bebeğinizin gelişim süreçlerini kontrol ettirebilirsiniz.

12 Aylık Bebeğin Beslenmesi

Uzun süredir aynı masada yemek yiyorsunuz ve kendi başına yemesi için bebeğinizi cesaretlendiriyorsunuz. Artık daha cömert davranabilir ve kaşığı, çatalı eline vererek her şeyi kendisinin yemesini sağlayabilirsiniz.

Çiğneme, yutkunma becerileri geçtiğimiz aylara göre daha fazla gelişmiş olacaktır. Artık birçok ek gıdayı kendi başlarına yiyebilirler. Bardaktan suyu içebilir ve biberonu uzun süredir tuttuğu gibi kendi başına tutabilir.

Mamalar, ev yapımı çorbalar ve kendi yemeklerinizden tadımlık olarak verebilir ve denemesini sağlayabilirsiniz.

Beslenme sırasında onu zorlamayın, kandırarak yedirmeye çalışmayın veya internetten videolar açıp, televizyon karşısında karnını doyurmaya çalışmayın. Onunla ilgilenerek ve bu ilgiyi sonuna kadar hissettirerek beslenme alışkanlıklarını kazandırmaya başlayın.

Öğünlerini yayın ve sürekli olarak bir şeyler yemesini sağlayın. Tek seferde tıka basa şekilde doyurmaktansa, beslenmeyi gün içine yayın. Oyunlar sırasında eline verin ve yemesini takip edin. 12 aylık bebeğin beslenmesi için yeni tatları ve yeni lezzetleri deneyebilirsiniz.

12 Aylık Bebekleri Sütten Kesmek

Tüm bebeklik dönemleri boyunca bebeklerin en önemli ve en gerekli besinleri anne sütleri olacaktır. İlk altı ayda anne sütünden başka bir ek gıda verilmemesi gereken bebeklerin süt emme zamanları iki yıla yakın şekilde olmalı ve sütten kesmeyi doktor tavsiyesinden sonra gerçekleştirmelisiniz. Kendi kafanıza göre kesinlikle sütü kesmemeli ve tüm süt kesme aşamalarını bilinçli şekilde gerçekleştirmelisiniz. Süt emmek sadece bebeğin karnını doyurmaz ayrıca birçok farklı duygusunu tatmin ederek kendini güvende hissetmesini sağlar. Bu yüzden 12 aylık bebekleri sütten kesme aşamaları uzmanların söyleyecekleri doğrultularda olmalıdır. Çünkü herhangi bir sorun olmaması halinde iki yıl bebeklerin emzirilmesi öneriliyor.

12 Aylık Bebek İçin Hangi Aşılar Yapılır?

Bebeğinizin bu ayki aşı takvimi biraz yoğun! Aşağıdaki tabloda yer alan aşılar, bebeğinizin 12. ayında yapılacak.

Kabakulak
Kızamık
Kızamıkçık
Pnomökök
Su çiçeği
İlk kez
İlk kez
İlk kez
4. doz
1. doz

Diğer aylarda yapılması gereken aşılar hakkında bilgi almak için, Bebek Aşı Takvimi: Bebeğinizin Olması Gereken Aşılar yazımıza bakabilirsiniz.

Ayrıca, aşağıdaki aşı takvimi hesaplama aracını kullanarak da aşı günlerini hesap edebilirsiniz.

Bebeğinizin doğum tarihini girin

Aşı Takvimi Hesaplama

[GENCSaglik form=”AsiTakvimiHesaplama” renk=”Pembe”]

12 aylık bebek12 aylık bebek aşısı12 aylık bebek beslenmesi12 aylık bebek gelişimibebeği sütten kesmebebek gelişimi
Yorumlar (0)
Yorum Yap