Doğum sonrası değişimler

Doğum sonrası görülen fiziksel ve psikolojik değişimler

Annelerin yaşadığı doğum sonrası değişimler, gerek fiziksel gerekse psikolojik olarak kendini gösteren ve çoğu zaman kadınların zor dönemler yaşamasına neden olan değişimlerdir. Gebelik dönemi boyunca vücudun, doğum sonrasında ise düşüncelerin değişmesi; annelerin her yönden farklı biri olmasına, sorunlarla boğuşmasına ya da malesef ki doğum sonrası depresyonuna girmesine bile yol açabilir. Gebelik boyunca hormonların artması, doğum sonrasında ise vücudun kendini eski haline döndürmeye çalışması bir çatışma yaratır; anneler ise zaten hayatlarının en büyük değişimini yaşayıp bir bebek sahibi olmuşken, bu sorumluluğun üstüne bir de kendi sorunlarını çözmek için uğraşır. Peki annelerin yaşadığı doğum sonrası değişimler nelerdir ve nasıl çözülebilir? İşte o değişimler…

 Doğum Sonrası Fiziksel Değişimler

  • Doğum sonrası fiziksel değişimler arasında en belirginleri, şüphesiz ki vücut şeklinizin doğum öncesine göre biraz daha farklı olmasıdır. Bu farklılıkların başında doğumda alınan kilolar gelmektedir. Birçok anne adayı doğum kilolarına dikkat ederek sağlıklı bir hamilelik geçirirken, bir çoğu da kendini gebeliğin getirdiklerine kaptırarak gereğinden fazla kilo alır. Doğum sonrası dönemin psikolojisi ve değişimleri üzerine bir de fazla kilo sorunu eklenince, lohusalık dönemi anneler için içinden çıkılamaz hale gelebilir. Unutmayın ki fazla kilo sorununuz varsa, bebeğinizi emzirdiğiniz ilk dönemlerde kilo vermeye çalışmayın. Sadece sağlıklı bir beslenme sürecine girerek işe başlayabilirsiniz.
  • Gebelik ve doğumun yol açtığı bir diğer değişim de göğüslerdir. Bebeğini emziren annelerin süt bezleri çalıştığından eskisine göre daha dolgun, biraz daha hassas ve zaman zaman ağrılı göğüslere sahip olmak kaçınılmazdır. Bebeklerini düzenli emziren annelerde doluluk hissi ve ağrı gibi hassasiyetler daha az görülecektir.
  • Gebelik döneminde bebekler, annelerinin birçok vitamin ve mineralini tüketerek kendileri için kullanır. Bu durumun neden olduğu sonuçlardan biri de saç sorunlarıdır. Doğum sonrasında değişen hormonal seviye ve gebelikten çıkış süreci, annelerin saçlarının eskisine göre daha fazla dökülmesine, cansız görünmesine ve parlaklığını kaybetmesine neden olabilir.
  • Gebelik sürecinde de sık sık görülen sindirim sistemi bozuklukları, doğum sonrasında artış gösterebilir. Doğumla birlikte değişen hormonlar, beslenme ve uyku düzeni gibi değişimler yüzünden kabızlık sorunları görülebilir. Bu gibi sorunlarla karşılaştığınızda lifli bir beslenme düzeni, sıvı tüketimi, hareket halinde olma gibi basit çözümlerden yardım alabilirsiniz.

Doğum Sonrası Psikolojik Değişimler

  • Anne olmak, başlı başına büyük bir psikolojik ve fiziksel bir değişimdir. Başlı başına bu fikre alışmak, zorlu bir hamilelik sürecinden sonra bebeği kucağına alıp mutlu olmanın yanı sıra onun getirdiği sorumluluklar ve ömür boyu sürecek bir serüvene çıkmak güzel olduğu kadar zordur da. Annelik psikolojisine eklenen bedensel değişimler, annelerin endişe ve düşünceleriyle birleştiğinde; doğum sonrası psikolojik değişimlerin en büyüğünü meydana getirir. Buna ek olarak yaşanan uykusuzluk, yorgunluk, ağrı vs. gibi durumlar da bu psikolojiye eklenerek daha zor hale gelebilir.
  • Birçok kadında doğum sonrası dönemde cinsel isteksizlik meydana geldiği görülmüştür. Bunun bir nedeni normal yolla doğum yapan kadınların girdiği sancılı iyileşme dönemiyken, bir nedeni de bebek sahibi olmanın getirdiği sorumluluklarla baş ederken baş gösteren tükenmişliktir. Çoğu zaman ise bu durum psikolojik bir sürecin getirisidir. Karşılıklı anlayış ve çabayla bu sorunu çözmek mümkündür.
doğum sonrasıdoğum sonrası değişikliklerdoğum sonrası fiziksel değişimdoğum sonrası psikolojik değişim
Yorumlar (1)
Yorum Yap
  • Feride

    bir kadının en mutlu günlerinden biri hiç şüphesiz çocuğunu kucağına aldığı gündür. vücuttaki değişimler elbette can sıkıcı olabiliyor ama sahip olduğunuz yavrunuz bütün bu değişimleri size unutturuyor.