Normal doğum nasıl gerçekleşir?

Normal doğum nedir, nasıl gerçekleşir?

Dünya tarihinin başlangıcından bu yana sadece insanların değil, her memeli canlının gerçekleştirdiği, normal sürecinde ve normal şartlarla meydana gelen doğum yöntemi: Normal doğum. Çoğu genç anne adayını korkutsa da, her şeyin normalinin doğru ve güzel olduğunu söylemeden geçmeyelim.

Normal doğum, bilindiği ve adından da anlaşıldığı gibi normal şekilde; yani bebeğin vajinal yolla dünyaya geldiği ve gelişimini tamamlayarak kendi seçtiği zamanda doğduğu doğum çeşididir. Normal doğumun aniden başlıyor oluşu ve zamanını tam olarak önceden bilememek, bununla birlikte ağrılı ve sancılı bir süreçte gerçekleşmesi; bünyeye göre farklılık gösteren, bazen birkaç saat bazen ise daha kısa sürelerde meydana gelen bir doğum yöntemi oluşu göz korkutabiliyor. Bununla birlikte diğer doğum yöntemlerinde yapılan operasyonlar, dikişler, anestezi ya da riskler yerine normal şartlarla bir bebek doğurmak, onun dünyaya geldiği ana şahit olmak ise paha biçilemez. Normal doğumun aniliği sizi korkutmasın; gelin, normal doğumun başlıyor olduğunu nasıl anlayabileceğinizden bahsedelim:

Normal Doğumun Başladığı Nasıl Anlaşılır?

Normal doğum, doğal olarak günler öncesinden anlaşılmasa bile bir süre öncesinde doğum sinyalleri kendini göstermeye başlar. Zaten doktor kontrolü altında gelişen hamileliklerde tahmini bir süre doktor tarafından verilmiş olduğundan, sadece günü ve saati konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz. Normal doğum başlarken rahmin kasılması, ardından bebeğin geçeceği kadar açılması gerekir. Bunun için doğum öncesinde rahim baskısı ve kasılmaları gözlemlenecektir. Bazı anne adayları bir anda gelen şiddetli kasılmalarla karşılaşabilirken bazıları ise daha az oranda ağrıyla doğuma gidebilir. Bünyeye göre farklılık gösteren doğum belirtilerinden ortalama olarak bahsedelim: Hafif ya da şiddetli; her şekilde doğum sancılarının bir başlangıcı olmak zorunda. Öncelikle seyrek, daha az şiddetli, belli belirsiz bir rahatsızlık ve sancı baş gösterecektir. Doğumun gerçekleşeceğini gösteren sancılar daha sık, daha şiddetli ve bir düzen içinde gelişen sancılardır. Gittikçe artan sancılar ve gerçekleşen kasılmalar, bir düzen içindeyse doğum başlıyor demektir ve hemen hastaneye gitmeniz gerekir. Bu sürecin ardından ‘su gelmesi’ denilen, rahim kesesinin vajinal yoldan açılması gerçekleşir. O zaman bebeğin de gelmek üzere olduğu kesindir.

Normal Doğum Nasıl Gerçekleşir?

Sancılarınız başladı, hastaneye gittiniz; peki şimdi ne olacak? Doğumu gerçekleştirecek olan uzman öncelikle sizi muayene edecektir. Bu muayenede rahim ağzınızın ne kadar açıldığı, bebeğin geçişi için hazır olup olmadığı, kaslarınızın gevşeyip gevşemediği belirlenir ve bebeğin baş kısmının rahim ağzına dönük olduğu; yani normal doğum için bir engel olmadığı kesinleştirilir. Vajinal muayenede bebeğin gelişi için engel teşkil eden herhangi bir sorun belirlenmediği sürece normal doğum gerçekleştirebilirsiniz. Bu muayenenin ardından bebeğin kalp atışlarını kontrol edilir. Ardından sancılarınızın sıklığı ile doğumun ne zaman gerçekleşeceği ortalama olarak ortaya çıkar. Çoğu zaman ilk gebeliğini yaşayan anne adayları yanlış alarm vererek aslında doğumun gerçekleşmediği gerçeğiyle karşılaşabilirler. Bu gibi durumlarda doğuma daha zaman var demektir. Doğum gerçekten başlıyorsa, doktorunuz yanınızda olacak ve en iyi şekilde doğumu gerçekleştirecektir.

Anne adaylarına cesaret vermesi için, aşağıda sizler için bir video paylaştık. Araç içinde kendi imkânları ile normal doğum yapan bir anneye ait bu videoda, doğumun sanıldığı kadar korku verici bir olay olmadığı anlaşılıyor.

normal doğumnormal doğum nasılnormal doğum nedirnormal doğum yapma
Yorumlar (0)
Yorum Yap