Televizyonun çocuklar üzerindeki etkisi

Televizyon programlarında çocukları bekleyen tehlikeler!

Çağımızın vazgeçilmezlerinden biri olan televizyonlar, teknoloji geliştikçe birçok yenilikle hayatımızda bulunmaya devam ediyor. Artık her evde bulunan televizyonlar, zaman zaman bir çeşit eğlenme aracıyken bazen de yararlı programlar sayesinde öğrenme aracına da dönüşebiliyor. Özellikle çocuklar söz konusu olduğunda, televizyonda izlenilen programların iyi seçilmesi gerekiyor. Söz gelimi sizin izleyip beğendiğiniz diziler, filmler ve tv programları siz hiç fark etmeden çocuğunuza zarar verebiliyor. Çocuğunuz, hiç olmaması gereken bazı davranışları rol model alabiliyor ya da yanlış fikirler edinebiliyor. Bununla birlikte televizyonun çocuklar için eğitici olan, doğru bir yönü de bulunuyor. İşte bu ince çizgide ne yapacağınızı bilemiyorsanız; “Çocuklar televizyon izlemeli mi, çocuklar için televizyon programları hangileri?” gibi sorularınıza cevap bulabileceğiniz ipuçlarımızdan yararlanabilirsiniz.

Televizyon İzlemek Çocuklar İçin Zararlı Mı?

Televizyonu tamamı ile zararlı olarak görmek yanlış olacaktır fakat size hitap eden birçok programın çocuklara zararı olduğunu söyleyebiliriz. Kişiliklerinin geliştiği küçük yaşlardaki çocuklar, yetişkinlere hitap eden programları izlememelidirler.

Çocuklarınızın izlediği programlara dikkat ediyorsunuz; peki ya reklamlara? Televizyonların vazgeçilmezi; hatta en çok zaman alarak yayında kalan bölümleri olan reklamlar, bir çeşit pazarlama tekniği olduklarından oldukça dikkat çekici olurlar. Sizin dikkatini çekmeyen birçok detay, algıları açık olan küçük çocukların dikkatini çekebilir ya da onları cezbedebilir. Çocuklarınız reklamlarda gördükleri belki de onlar için zararlı olabilecek ya da onları kötü etkileyebilecek birçok cümleyi, hareketi, ürünü özenebilir.

Çocuklar için uygun olan çizgi film tarzındaki programları gönül rahatlığıyla çocuğunuza izletebilmeniz ne yazık ki mümkün değil. Birçok çocuk programı maalesef çocuklara tamamı ile uygun detaylar içermekten, uzmanlar tarafından kontrol edilmekten ya da uygun şartlarda üretilmekten oldukça uzak. Bu nedenle çocuklarınız ne izliyorsa siz de onlara vakıf olmalısınız. Söz gelimi çizgi filmde yer alan bir köpek, onun kemiğini çalan bir diğer köpeği dövüyorsa ya da bir kedi sırf diğerlerinden daha kısa boylu diye lakap takılarak çağrılıyorsa; bunlar eğlendiricilikten aslında oldukça uzak detaylara dönüşerek, çocukların bilinçaltını olumsuz etkileyebiliyor.

Çocuk ve Televizyon Konusunda Ebeveynler Ne Yapmalı?

  • Günümüzde hemen hemen her programın başlangıcında program özellikleri, izlemeye uygun olan yaş ve program türü belirtiliyor. Bu kısımdan yardım alabilirsiniz. Bununla birlikte siz televizyon izlerken çocuklarınız aynı odada farklı bir uğraşta bulunuyorsa bile izlediklerinize dikkat etmeniz gerektiğini unutmayın.
  • Televizyon izlemekten ziyade televizyona ayrılan süre çok önemlidir. Bu durum sadece çocuklar için değil, her insan için dikkat edilmesi gereken bir detaydır. Gün içinde saatleri televizyona ayırmak, yaş ayırt etmeksizin olumsuz etkiler doğuran bir alışkanlık olacaktır. Çocuklar söz konusu olduğunda onların televizyon izleme saatlerini günün belirli zamanlarında ve kısıtlı sürelerle ayarlamanız doğrudur.
  • Çocuklarınızın televizyon saatlerinde izleyecekleri programlar, çocuklar için özel hazırlanmış kanallar olmalıdır. Bu kanallarda çocukların eğlenebilecekleri çizgi filmler, öğrenecekleri bilim ve sanat programları ya da eğitici bölümler bulunur. Bunlar çocuklarınız için uygun olmakla birlikte yine de sizin gözetiminizde izlemeleri, yanlışları ortadan kaldırarak çocuklarınızın kaliteli televizyon deneyimleri yaşamasında etkili olacaktır.
  • Çocuklarınız için belirli saatler oluşturarak bir televizyon izleme düzeni oluşturmanız, onda televizyonun bir hediye olduğu fikrini uyandırmasın. Örneğin dersini yaparsa televizyon izleyebileceği ya da yemeğini bitirirse güzel bir çizgi filmle ödüllendirileceği algısı, onun için televizyonu daha değerli kılacak ve ödül sisteminin yanlışlığını çok daha yanlış bir noktada kullanmış olacaksınız.
  • Günümüz teknolojisinin insanı köleleştirdiği durumlar için söylenen doğru bir söz var: “Mutlu insan anı yaşar, paylaşım yapmaz ya da başka uğraşlar aramaz.” İşte tam da bu noktada söyleyebiliriz ki; çocuklarınızın daha fazla seveceği ve eğlenebileceği etkinlikler söz konusu olursa televizyona düşkün olmazlar. O yüzden onlarla bol bol paylaşımda bulunmanız, eğlenip öğrenebilecekleri programların dışında televizyon bağımlılığından kurtararak çocuklarınıza farklı oyunlar oynatmanız çok önemlidir.
çizgi filmçocuk programlarıçocuklar için televizyonçocuklar ne izlemeli
Yorumlar (0)
Yorum Yap