Normal adet döngüsü

Normal Adet Düzeni Nasıl Olmalıdır?
Normal Adet Döngüsü

Normal adet döngüsü kanamanın ilk gününden, bir sonraki adet kanamasının ilk gününe kadar geçen süredir. Ortalama bir döngü 28 gün sürmesine rağmen, 21 güne kadar kısa ve 35 güne kadar uzun bir döngü tamamen normaldir. Gençler için normal bir döngü, 45 güne kadar uzayabilir.

Hamile olan ya da menopoza giren kadınlarda bu durum gözükmez. Düzenli olarak adet gören kadınlarda 28 günde bir olarak görülür. Adet kanamaları günümüzde kız çocuklarının ergenliğe girdiğinin de işareti olarak görülür. Ve bazı yerlerde adet kanaması gören kız çocukları ilk adetinin arkasından hemen evlendirilir. Kız çocuklarının ergenliğe adım attığı bu ilk adete “menarş” denilmektedir. Adet gecikmelerinde 21-35 gün arası normal kabul edilirken 35 gün sonrasında bir kadın doğuma giderilmesi tavsiye edilmektedir.

Adet Döngüsünü Kontrol Eden Şey Nedir?

Adet döngüsünü hormonlar kontrol eder. Her döngü sırasında beyninizdeki hipotalamus ve hipofiz beziyle yumurtalıklar arasında hormon sinyalleri gidiş gelişi olur. Bu sinyaller yumurtalık ve rahmi gebelik için hazırlar.

Östrojen ve progesteron hormonları her döngü boyunca rahimde gerçekleşen değişikliklerde en büyük rolü oynar.

  • Östrojen rahim zarını kalınlaştırır.
  • Yumurtalıklardan biri döngünün ortasında bir yumurtayı serbest bıraktıktan (ovulasyon) sonra progesteron miktarı artar. Bu, östrojenin zarı döllenmiş bir yumurta için kalın tutmasına yardımcı olur.
  • Progesteronun azalması (östrojen ile birlikte) zarın parçalanmasına yol açar. Bu döngünüzün başladığı zamandır.

Hormon seviyelerindeki bir değişiklik adet döngünüzü ya da doğurganlığınızı etkileyebilir. Örneğin, gençlerde progesteron seviyesi düşük ya da değişken olma eğilimindedir. Bu, menopoza yakın olan kadınlar için de geçerlidir. Gençler ve 40’lı yaşlardaki kadınlar bu yüzden ağır adet kanaması ve değişken süreli döngüler yaşayabilir.

Başka şeyler de adet döngünüzü değiştirebilir. Bunlar arasında doğum kontrol hapları, vücut yağlarının azlığı, çok fazla kilo kaybetmek ya da aşırı kilolu olmak da vardır. Stres veya çok ağır egzersiz de döngünüzü değiştirebilir. Gebelik, adet gecikmesinin en yaygın nedenidir.

Adet periyodunun yaklaşık 14. gününde beynin hipofiz bölgesinden salgılanan hormonlardan LH’nin miktarı, aniden artar. Takiben olgun follikülün zarı çatlayarak yumurta hücresi serbest kalır. Bu olaya yumurtlama (ovulasyon) adı verilmektedir. Adet peryodunun iki dönemi vardır.Yumurtlamadan önceki dönem “folliküler dönem – proliferatif dönem”, yumurtlamadan sonraki dönem ise “luteal dönem – sekretuar dönem” olarak adlandırılır.

Resmi büyütmek için üzerine tıklayın

Adet kanamasının ağrısında doktora sorularak ağrı kesiciler kullanılabilir. Ağrıyı kesmek için; sıcak su torbaları, ılık bir duş, hafif sporlar yapmak, ağrı olan bölgeye daire şeklinde masaj uygulamak ve mümkünse uyumak. Adet kanamasında hijyene de daha fazla önem gösterilmesini unutmayınız.

adet döngüsüadet düzeniadet süresinormal adet
Yorumlar (0)
Yorum Yap