Polikistik Over Sendromu – Belirtileri ve Tedavisi

Polikistik Over Sendromu hakkında bilinmesi gerekenler

Çağımızın en yaygın kadın hastalıklarından biri olarak Polikistik Over Sendromu (Pcos) örnek gösterilebilir. Polikistik Over nedir, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir? sorularına cevap olarak bu makaleyi yazdık.

Polikistik Over Sendromu (Pcos) Nedir?

Polikistik Over Sendromu, kadınlardaki önemli bir yumurtlama problemi olarak tanımlanmaktadır. Kronik olarak seyreden ve kadınların yaşamını olumsuz olarak etkileyebilen bir hastalıktır. Hastalığın ortaya çıkma sebebi henüz tam olarak bilinmemektedir ve genetik faktörlerin etkileşimi ile ortaya çıkmış olabileceği değerlendirilmektedir. Hastalığın gelişmesinde ayrıca insülin hormonunun da etkili olabileceği düşünülmektedir. Aşırı kilo insülin direncine sebep olduğundan, kilolu kadınlarda bu durum daha fazla görülmektedir. İnsülin direnci gelişmesi, Polikistik Over Sendromu’nun tetikleyici nedenlerinden biri olabilir. Bu hastalık toplumdaki her 5 kadından birinde görülebilmektedir. Bu yüzden, kadınların her yıl jinekolojik muayene yaptırmasını öneriyoruz.

Belirtileri Nelerdir?

Her kadında farklı şekilde kendini gösteren bu hastalığın en yaygın 2 belirtisinden biri adet görememe, adet düzensizliği ve adet sırasındaki kanamanın çok az veya çok fazla şekilde düzensizleşmesidir. Diğer yaygın belirti ise vücutta tüylenme olmasıdır. Bu hastalıkta tüm belirtilerin aynı anda görülmesi çok nadir bir durumdur.

Diğer belirtiler şu şekildedir:

  • Kısırlık
  • Karın, göğüs, yüz ve parmak üstü bölgelerinde tüylenme
  • Seste kalınlaşma
  • Saç dökülmesi
  • Göğüslerde küçülme
  • Kilo alma
  • Akne
  • Yoğun ağrılı regl dönemi

Hastalığın Tanısı Nasıl Konur?

Yukarıdaki belirtilerin herhangi birini gören kadınlarda yumurtalıkların ultrasonografik görüntüsüne bakılarak tanı konulabilir.

Bazı kadınlarda hiçbir belirti olmadan, ultrason görüntülerinde Polikistik gözlenebilmektedir. Bu durumda, hiçbir şikâyeti olmayan kadınlarda sadece ultrason görüntüleri ile tanı konması doğru değildir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Gerekli testler sonrası hastalık tanısı konulduysa, hemen tedavi işlemine başlanmalıdır. Hastalığın tedavisi konusunda farklı yöntemler uygulanmaktadır

1- Sağlıklı Beslenme

Hastalara sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz yapmaları tavsiye edilmektedir. Yapılan düzenli egzersizler ve sağlıklı beslenme, regl döneminizi düzenlemekte size yardımcı olacaktır.

2- Doğum Kontrol Hapı Kullanma

Eğer bir hamilelik planınız yoksa, doktorunuza danışmak şartı ile doğum kontrol haplarından faydalanabilirsiniz. Doğum kontrol hapları sayesinde, polikistik overin neden olduğu düzensiz adet görme, akne ve hormon dengesizliğin engel olabilirsiniz. Bu yöntem hastalığı tedavi etmez, sadece hastalığın neden olduğu rahatsız edici belirtileri önler.

3- Ameliyat

Doktorunuzun gerekli gördüğü durumlarda, polikistik over sendromundan kurtulmak için ameliyat tedavisi uygulanabilir. Fakat ameliyat, kistler oluştuktan sonra ilaç veya başka bir tedavi ile giderilmediği zaman gerekli olabilir. Bu ameliyat çok basit bir ameliyattır ve ciddi yan etkileri yoktur. Kısırlığı gidermek için ameliyat yöntemi harika bir seçenektir.

pcos hastalığıpcos sendromupko hastalığıpko sendromupolikistik overpolikistik over belirtileripolikistik over nedirpolikistik over sendromupolikistik over tedavisi
Yorumlar (1)
Yorum Yap
  • Çilem Aydın

    Bu durumdan bende müzdariptim bir soğan kürü herşeye deva oldu diyebilirim soğanın bukadar işe yarayacağını düşünmezdim. Merak edenler İbrahim Saracoğlu nun tarifine bakabilir.