4 Haftalık Gebelik

Gebeliğin 4. Haftasında Anne ve Bebekte Görülen Değişimler

4 haftalık gebelik dönemi demek, gebe olduğunuzu kesinlikle anlayabileceğiniz bir hafta içinde bulunuyorsunuz ve büyük ihtimalle siz de birçok gebe anne gibi bu haftada hamileliğinizi öğrendiniz demektir. Eğer normal şartlarda ve düzenli bir regl döngünüz varsa, bu hafta içinde reglinizin geciktiğini fark edecek ve bazı ihtimalleri düşünür olacaksınız. Haklısınız: Bir bebeğiniz olacak! Döllenen yumurta hücresi rahme ulaşarak buraya tutunmuş ve bebeğinizin oluşması için çalışmaya başlamış durumdadır. Gebeliğin 4. haftasında bebeğiniz bir tohum büyüklüğündedir ve organları yavaş yavaş oluşmaya başlayacaktır. Beyni ve sinirlerinden başlayarak oluşan bebeğiniz çok yakında şekillenecek ve gelişimine son sürat devam ederken büyüyecektir.

4 haftalık gebelik döneminde neler olur, 4 haftalık gebelik ne gibi değişiklikler getirir diye merak edenler için hamileliğin 4. haftasına dair bazı bilgiler…

4 Haftalık Gebelik Döneminde Bebekte Neler Olur?

Şu anda rahminizin içinde büyüyüp çoğalan yumurta hücresi, fallop tüplerindeki yolculuğunu bitirip rahme ulaşmış; burada bölünerek bir parçasından bebeğinizi oluşturacak olan embriyoyu, bir diğerinden ise hamilelik sonuna kadar onu besleyecek olan plasentayı oluşturmuş haldedir. Bu hafta içinde bebeğinizin en önemli hayati organı; yani beyni oluşmaya başlar. Beyninin oluşacağı bölüm embriyoda belirlendikten sonra sinirleri de oluşmaya başlayarak bebeğinizin deyim yerindeyse ilk temelleri atılmış olur. Ayrıca bu bölgede amniyon sıvısı oluşmaya ve hamileliğin sonuna kadar bebeğinizi içinde tutarak büyütme ve koruma yolculuğuna başlamış haldedir.

4 haftalık embriyonun anne karnındaki görüntüsü
4 haftalık embriyonun anne karnındaki görüntüsü

4 Haftalık Gebelik Döneminde Anne Adaylarında Neler Olur?

Artık tamamiyle hamile kabul edildiğiniz haftaya girmiş bulunuyorsunuz. 4 haftalık gebelik döneminde, vücudunuzdaki progesteron üretimi çoğalırken plasentanın yakında bu görevi üstlenerek bebeğinizi büyütmeye başlayacağını söyleyebiliriz. Bu haftadan itibaren yavaş yavaş hamilelik belirtileri yaşamaya, mide bulantısı ya da halsizlik duymaya başlayabilirsiniz. Göğüslerinizde hafif şişkin ve hassas bir hal baş gösterebilir ve regl döngünüzün gecikmiş olması size biraz ruhsal sıkıntı verebilir. Bu süreçte bazı anne adaylarında, halk arasında ‘lekelenme’ olarak bilinen, kısa zamanlı regl kanaması tarzındaki kanamalar meydana gelebilir. Çoğu zaman merak edilecek bir durum olmasa da gebeliğinizden haberdarsanız mutlaka doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.

4 Haftalık Gebelik Döneminde Neler Yapılmalı?

Eğer gebe olduğunuzu bu hafta itibariyle öğrendiyseniz, hemen bir doktor tercihinde bulunarak hamilelik sürecine bir uzman denetimi altında başlamanız gerektiğini unutmayın. Başından beri yanınızda olacak olan bir uzman sayesinde bu süreci en iyi şekilde atlatabilirsiniz. Eğer düzenli olarak kullandığınız ilaçlar varsa mutlaka doktorunuza bunları belirterek, ilaçlarınızın gebelik süresince kullanılıp kullanılamayacağını öğrenin ve ona göre bir tedavi yöntemi denenmesinde yardımcı olun. Bazı gebeliklerde gerçekleşen bazı durumlarda ilk haftalarda düşük riski bulunduğundan cinsellik doktorlar tarafından önerilmeyebilir. Bu gibi durumlara dikkat etmenizde fayda var.

4 haftalık gebelik4 haftalık hamilelikgebeliğin 4. haftasıhafta hafta gebelikhamileliğin 4. haftasıhamilelik haftaları
Yorumlar (1)
Yorum Yap
  • Gönül

    Tup bebebkle hamile kaldim 4 hafta oldu kan degerlerim 280 dusuk degerlerim bu durum da ne yapmami önerirsiniz