10 Haftalık Gebelik

Gebeliğin 10. Haftasında Anne ve Bebekte Görülen Değişimler

10 haftalık gebelik döneminde bebekler, yaklaşık olarak bir erik ve çilek arası boyutlara ulaşmış olurlar; yani ortalama olarak 3 cm. ya da biraz daha fazla büyüklükte bir bebeğiniz var. Ayrıca bu haftadan sonra daha hızlı büyümeye devam edecek. Şimdi hayati organları ilk hallerini aldılar; bundan sonra hızla gelişerek doğumdan sonra onu yaşatacak olan hallerine doğru evrilecekler. Yakında doktorunuz size minik bebeğinizin kalp atışlarını dinletebilecek! İlk trimster dönemi bitmek üzere; bu demek oluyor ki bebeğiniz artık bir embriyo olmaktan çıkarak fetüs olmaya doğru evrilir vaziyette. Yakında sizin de hamilelik belirtisi şikâyetleriniz yok olacak ya da biraz da olsa azalmaya başlayacak.

İşte ’10 haftalık gebelik nedir, gebeliğin 10. haftası neler olur, 10 haftalık gebelik bebek için neler getirir’ diye düşünen anne adayları için derlediğimiz o değişimler…

10 Haftalık Gebelik Döneminde Bebeklerde Neler Olur?

Bu hafta bebeğinizin beyni başta olmak üzere karaciğeri ve böbrekleri işler hale gelmiş bulunuyor. Bundan sonra da gelişimlerine son hızla devam ederken bir yandan bebeğinizi yaşatacaklar.

Şimdi minicik olsa da elleri ve ayakları oluştu, hatta tırnakları da biraz da olsa belirginleşmiş hale geldi. Hatta ellerini az da olsa hareket ettirebiliyor.

Bebeğinizin cildi henüz oldukça hassas, ince ve şeffaf olsa da onu koruyacak olan tüycükler ilk olarak başında belirmeye başladı.

Omurgası beliren bebeğinizin sinirleri gelişimlerine devam ederken beyni vücuduna göre daha büyük olsa da çok daha fazla büyümeye devam ediyor.

Çıkmalarına daha haftalar olan, bebeğinizin diş tomurcuk bölgeleri oluşumuna başlamış bulunuyor. Büyüyen ve gelişen kemikleri sayesinde de yakında daha uzun, daha güçlü bir bebek olacağa benziyor.

10 haftalık bebeğin anne karnındaki görüntüsü
10 haftalık bebeğin anne karnındaki görüntüsü

10 Haftalık Gebelik Döneminde Anne Adaylarında Neler Olur?

Hâlâ ‘hamile göbeği’niz belirginleşmemiş olsa da eski kıyafetlerinizin sizi rahatsız ettiğini hissedebilirsiniz. Bununla birlikte zaten hassas ve daha iri hale gelen göğüsleriniz yüzünden bu durumu çoktan yaşıyor da olabilirsiniz.

Rahminiz artık eskisine göre daha büyük; büyük boy bir meyve boyutlarına gelmiş halde. Bu durum mesane baskısı ve kasık rahatsızlığı gibi hislerin artışına neden olabilir.

Bebeğinizin ihtiyacı olan kanı alması için kalbinizin daha hızlı attığını ve zaman zaman çarpıntı gibi sorunlar yaşadığınızı gözlemleyebilirisniz.

10 Haftalık Gebelik Döneminde Neler Yapılmalı?

  • 10 haftalık gebelik, hamileliğin henüz başlarında sayılmanız demektir. Şimdiden edineceğiniz aktivite ve egzersiz alışkanlıkları sonuna kadar sizi ve bebeğinizi koruyacaktır. Bu egzersizler arasında en risksiz ve en etkili olanları yürüyüş ve yüzmedir; unutmayın.
  • Artık sizi daha rahat hissettirecek bol ve pamuklu giysiler tercih etmeniz, sizi sıkıştıran rahminizin baskısına ekstra bir baskı eklememeniz için etkili olacaktır.
  • Hamilelik süreci boyunca en önemli şeylerden biri de diş bakımıdır. Bebeğiniz büyüdükçe kalsiyum ihtiyacını sizden kullanır; bu durum da dişlerinizde bozukluklara neden olabilir. Ayrıca hamilelik boyunca ilaç vs. kullanılamadığından beklenmeyen diş ağrıları size zor zamanlar yaşatabilir. O nedenle şimdiden diş bakımınıza ekstra özen göstererek bu tarz sorunların önüne geçebilirsiniz.

10 haftalık gebelik10 haftalık hamilelikgebeliğin 10. haftasıhafta hafta gebelikhamileliğin 10. haftasıhamilelik haftaları
Yorumlar (0)
Yorum Yap