Gebelik Haftası Hesaplama
Hafta Hafta Gebelik Rehberi

Bebeklerde uyku eğitimi

Bebeklere uyku eğitimi nasıl verilir?

Bebeklerde uyku eğitimi
0 748

Bebeklerde uyku eğitimi, bir bebek büyütürken yaşanan en zorlu fakat en gerekli süreçtir. Bebeklerin ebeveynlerinin yanından ayrılıp ayrı bir odada uyumaya başlaması, özellikle anne adaylarını tedirgin eden ve zorlayan bir yenilik olabilir. Bazı durumlarda bebeklerin ebeveynlerinden ayrı uyumasındansa anneler için bebeklerinden ayrı uyumak daha zor bir duruma dönüşebilir; yani çoğu zaman bahane bebeklerde değil, annelerdedir. Bununla birlikte bazı bebekler anneleriyle birlikte uyumaya ya da aslında çok yanlış olan ‘ayakta sallama’ gibi durumlarla uyumaya alıştığından, kendi başlarına bir uyku düzeni kazanmaları da onları epey zorlayabilir. Peki ama uyku eğitimi nasıl olmalı? Bebekler ne zaman ayrı uyumalı? Ebeveynlerin odasında ayrı bir yatak mı yoksa bebek odası mı daha doğru? Uyku eğitiminde nelere dikkat edilmeli? İşte bebeklerde uyku eğitimi ve ona dair birkaç ipucu…

Bebekler Neden Yalnız Yatamaz?

Bebekler, doğdukları andan itibaren en çok anneleriyle etkileşim içindedir. Böylece anne ve bebek arasında henüz anne karnındayken başlamış olan yadsınamaz bir bağ oluşur. Bebeklerin bilinçaltında annelerinin onları koruyacağı, uyku sürecinde; yani en savunmasız oldukları zamanda bile kokularını aldıkları annelerinin onlara göz kulak olacağı gerçeği vardır. Özellikle doğduğundan beri ebeveynlerinin yanında ve anneleriyle yatan bebekler, bir süre sonra bu alışkanlıktan vazgeçmekte zorlanacaklardır. Bir yandan bu bağımlılık, bir yandan ise annelerinin verdiği sallayarak uyutma, yanında yatırma gibi alışkanlıklar bebeklerin kendi başlarına uyuyabilmelerini zor kılacaktır.

Bebek Ebeveyn Odasında Yatmalı mı?

Yenidoğan bebekler, doğal olarak ebeveyn odasında yatmaya başlarlar. Zaten doğum sonrası ilk dönemde bu durum gereklidir diyebiliriz; yeni doğmuş bir bebeği kendi başına bırakmak anne adaylarına zor gelebileceği gibi sürekli gözetim altında tutulması da doğru olacaktır. Bununla birlikte bebeği anne ve babanın arasında yatırmak gibi durumlar oldukça yanlıştır. Bebeğin ebeveynleri arasında zarar görmesi söz konusu olabilir. Bebeğinizle aynı odada kalacaksanız, mutlaka onun yatabileceği bir beşiği bulunması gerekir. Bu beşik annelerin hemen ulaşabileceği bir konumda olmalıdır. Yatağınızın yanına onun için bir beşik koyabilirsiniz. Bu durum bebeğin güvenliğini sağlayacağı gibi onun ‘kendi’ olabilmesinde, anne ve babasının bir parçası yerine bir birey olduğu gerçeğine bilinçaltında alışmaya başlamasını da sağlayacaktır. Bebeğiniz sizin yanınınzda ama kendine ait bir yatakta uyumaya başlayarak uyku eğitiminin temellerini atmış olacaktır.

Bebeklerde Uyku Eğitimi Nasıl Verilir?

Öncelikle bilmelisiniz ki uyku eğitimi zor ve uzun bir süreç olabilir. Bebekten bebeğe göre farklılık gösterse de tek ihtiyacınızın biraz sabır olduğunu unutmayın. Bebeğin durumu ve annenin tercihine göre uyku eğitimi kimi zaman bebek yaşına basmadan verilirken kimi zaman ise 1-2 yaş arası dönemde verilebilir. Eğer bebeğiniz anlayabilecek yaşta ise, ona bu uyku eğitimi sürecini anlatarak, ilk günlerde onun odasında onunla birlikte kalarak, uyuyana kadar ona eşlik ederek bu sürece bir hazırlık dönemi ekleyebilirsiniz. Bunun için çocuğunuzun korkmayacağı, hoşuna gidecek, çok karanlık olmayan bir odası olması gerektiğini de unutmayın. Eğer bir bebeğiniz varsa, ona uyku eğitimi vermeye karar verdiğinizde yine bir hazırlık süreci size yardımcı olacaktır. Bebeğinize yeni oda yaptıysanız direkt olarak o odada yatırmaya başlamanız onu tedirgin edebilir. Öncelikle sallama gibi uyumaya hazırlık hareketlerinden vazgeçerek onun sadece sizin yanınızda, kendi kendine uykuya dalmasını sağlayarak işe başlayın. Bebeğinizi uykuya daha rahat hazırlamak için her uyku öncesinde banyo yaptırabilir, sakinleştirici ninni ve şarkılar dinletebilirsiniz. Bu sürecin ardından bebeğinizi odasına alıştırmak için uyku süreçlerini bu mekana taşıyabilir fakat bir süre onunla birlikte odada bulunabilirsiniz. Bebeğiniz kendi odasına alıştıktan sonraki süreç ise artık sizsiz uyumaya başlaması olacaktır. Bebeklerde uyku eğitimi için minimum süre 5-6 ayken, maksimum süre ise bebek 2 yaşına gelene kadardır.

Bunları da beğenebilirsin
Bir Yorum Bırakın

Düşüncelerinizi bu bölümden bizimle paylaşabilirsiniz. Unutmayın! Bir selam vermek için bile yazabilirsiniz ;)

Lütfen * ile işaretlenen zorunlu alanları doldurun. E-Posta adresiniz sitede gösterilmeyecek.

film semi korea brunette teen babe gets fucked outdoors.
aunty sex
cici gangbang.tokyo motion mommy big booty.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz. X