Gebelik Haftası Hesaplama
Hafta Hafta Gebelik Rehberi

5 Aylık Bebek Gelişimi

5 aylık olan bebeğinizin gelişim süreci

5 Aylık Bebek Gelişimi
0 1.001

Doğumdan bu yana onca ay geçti ve bebeklerde gözle görülür büyümeler, yetenekler ve gelişmeler yaşandı. Her ay biraz daha gelişen ve büyüyen bebekler için her ay uygulanması gereken birçok farklı detay bulunuyor. Aylık olarak düzenli şekilde gerçekleşecek doktor kontrolleri sayesinde bebeğinizin tüm gelişim evrelerini fark edecek ve gelişmeyen yönlerini anlayarak o yönler üzerinde gelişim sağlamasında yardımcı olabileceksiniz. Bebek gelişimi için oldukça önemli olan 5. ay, bebeklerin artık kendilerini tanıdığı ve harekete geçtikleri ay oluyor. 5 aylık bebek gelişiminde sizi ve bebeğinizi neler bekliyor bakıp görelim.

5 Aylık Bebek Gelişimi

Omurga ve iskelet yapısı iyice beliren bebeklerde bu aylarda artık hareket etme istekleri son derece artacak ve yavaş yavaş sürünmeler, yuvarlanmalar ve emekleme ön çalışmaları yapmaya başlayacaklardır.. Etraflarındaki her şeye karşı hassas olan ve en ufak çevresel faktörden etkilenerek tepki veren bebeklerin 5 ayda uyku düzensizlikleri yaşadığı görülüyor. Hareket ve sürekli olarak aktif olmaları onları daha fazla yoruyor ve en çok dinlendikleri uyku zamanlarını arttırıyor. 5 aylık bebek gelişimi süreçlerinde gece uykuları kesintiye uğrarken gündüz uykuları daha çok artacaktır.

5 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

Fiziksel, duyusal ve zihinsel olarak sürekli büyüme ve gelişme gösteren bebekler 5. Aylarından itibaren etraflarıyla olan etkileşimlerini arttıracaktırlar. Kollarını kullanmaya başlayan ve bunu geliştiren 5. Ayındaki bebekler özellikle oturuş pozisyonlarında çok iyidirler. Artık uzun süreler sırtlarının desteklenmesi koşuluyla oturur pozisyonda durabilirler. Oyun oynamak ve iletişim kurmak için harika bir pozisyon…

5. aydan itibaren görüş alanı genişlemiş ve odanın tamamını seçebilir. Çoğu eşyaya anlam veremese de özellikle anne babasını görünce bu görüşünü belle eder ve tepki verir.

Dişleri daha çıkmamıştır. Ancak ağzı sürekli salya doludur. Kucağınıza aldığınızda veya yan yattığında biraz akıtabilir. Çene kemiklerinin gelişmesi ve dişlerinin çıkmasıyla birlikte bu sorun ortadan kalkacaktır.

Bebeğiniz çevresini ve kendisini tanıyor

Ellere olan ilgisi devam eder. Hep onları inceler, hareketlendirir, dokunur ve birbirine vurarak ellerinin neler yapabileceğini öğrenmeye çalışır. Bebeklik döneminin neredeyse uzun bir zamanı eli çözmek, anlamak ve tanımak için geçecektir. Hayatımızın geri kalanında ise ellerimiz bize her şeyimizi kazandıracaktır. Yeteneklerimizi, işlerimizi ve daha birçok becerimizi ellerimiz belirleyecektir.

Bu dönemde artık sizin dikkatinizi çekmeyi öğrenmiştir. Birçok farklı ses çıkartarak bunu yapar. Yalancı öksürükler, ağlama numaraları ve daha birçok farklı nida ifadesiyle istediklerini yaptırır ve rahatsız oldukları durumlardan kurtulurlar.

Tutma ve kavrama yetenekleri artık iyice gelişmiştir. Bu yüzden de etrafındaki her şeyi tutacak, inceleyecek ve bir süre sonra ağzına götürmeye deneyecektir. En sonunda ise fırlatmaya çalışacak ve bunda da başarılı olacaktır.

Annesinin ve babasının sesini artık uzaktan bile ayırt edebilir ve seslenildiği zaman bir süreliğine de olsa sakinleşir ve anlamaya çalışır.

5 Aylık Bebeklerde Uyku Alışkanlığı

Uyku gelişim açısından oldukça önemlidir. Bebeklerin özellikle fiziksel gelişimleri uyku yardımıyla daha düzgün ve sağlıklı bir şekilde gerçekleşecektir. Bu dönemlerde bebeklerin gece uykularından daha çok gündüz uykularına ihtiyaçları vardır. Günün büyük bir bölümünü uyuyarak geçirmeleri doğru olacaktır. Beslenme, uyuma ve anlamaya çalışma tek uğraş alanları olacaktır.

Uyumak istemedikleri zaman uzun süreler boyunca uyutmak için çabalamayın. Onunla oyunlar oynayın ve vakit geçirmesini yorulmasını sağlayın. Bedensel ve zihinsel yorgunluk onu tekrardan uyutacaktır.

Gecenin bir yarısında ağlayarak uyanan çocukların eline akıllı telefonların verilip uzun saatler boyunca video izletilmesi bu dönemdeki en tehlikeli yöntemlerdendir. Çocukla anne, babanın birebir ilgilenmesi ve sevgi, şefkat, güven duygusunu bebeğe sağlamalıdır. Beslenme, altının değişmesi ve birçok sağlık probleminin giderilmesinden daha önemli olan şey bebeğin sevgiyle ve ilgiyle büyütülmesidir.

5 Aylık Bebek İçin Hangi Aşılar Yapılır?

Bu ay bebeğinizin aşı takvimi boş. Diğer aylara dair bilgi edinmek için, Bebek Aşı Takvimi: Bebeğinizin Olması Gereken Aşılar yazımıza bakmanızı öneririz.

Ayrıca, aşağıdaki aşı takvimi hesaplama aracını kullanarak da aşı günlerini hesap edebilirsiniz.

Aşı Takvimi Hesaplama

Bebeğinizin doğum tarihini girin

[GENCSaglik form=”AsiTakvimiHesaplama” renk=”Pembe”]

Bunları da beğenebilirsin
Bir Yorum Bırakın

Düşüncelerinizi bu bölümden bizimle paylaşabilirsiniz. Unutmayın! Bir selam vermek için bile yazabilirsiniz ;)

Lütfen * ile işaretlenen zorunlu alanları doldurun. E-Posta adresiniz sitede gösterilmeyecek.

film semi korea brunette teen babe gets fucked outdoors.
aunty sex
cici gangbang.tokyo motion mommy big booty.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz. X