Gebelik Haftası Hesaplama
Hafta Hafta Gebelik Rehberi

38 Haftalık Gebelik

Gebeliğin 38. Haftası Anne ve Bebekteki Değişimler

38 Haftalık Gebelik
0 1.486

En heyecanlı haftaya adım attınız. Artık her an doğum başlayabilir! Bebeğiniz adım adım büyüyor. Bebeğiniz tahmini olarak 50 cm boyunda ve yaklaşık 2,9 kg ağırlıktadır. Bebeğin cildinde bulunan tüylerin büyük bir kısmı döküldü. Bebekte yaşanan değişimlerin yanında, anne psikolojisinde de gözle görülür değişiklikler olur. Değişen bu psikolojiden dolayı en ufak bir sancıda doğum sancısı çektiklerini zanneden anneler, birçok kez yalancı doğum sancısı yaşamaktadır. 38 haftalık gebelik döneminde serviksteki mukoza kaybolacaktır ve doğum sürecinin başladığına en önemli işaret de budur.

Bu dönemde NST cihazı ile bebeğinizin hareketleri, kalp atışları ve vücudunuzdaki kasılmalar gözlemlenerek, bebeğin yeteri kadar oksijen alıp almadığı ve içinde bulunduğu şartlar değerlendirilir.

38 haftalık bebeğin anne karnındaki görüntüsü
38 haftalık bebeğin anne karnındaki görüntüsü
38 haftalık bebeğin anne karnındaki görüntüsü

38 haftalık gebelik döneminde annede görülen değişiklikler

38 haftalık gebelik döneminde 11 ile 13 arasında kilo aldınız. Bazı hamile kadınlar bu kilodan fazlasını almış olabilir. Eğer ortalama bir kiloya sahipseniz, bu dönemde 11 kilodan az kilo aldıysanız sonraki dönemlerde biraz daha fazla kilo almayı deneyebilirsiniz. Bu dönemde anne adaylarının uyuma eylemi oldukça zorlaşabilir.

İlgili Yazılar

Anne adayının memeleri bu dönemde iyice büyümüştür ve kolostrum sıvısı üretebilmektedir. Kolostrum içinde, yeni doğan bebeği en iyi şekilde beslemek ve korumak için çok sayıda protein bulunur. Ayrıca içinde bulundurduğu çok sayıdaki antikorlarla, yeni doğan bebek için mükemmel bir koruyucudur.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi anne psikolojisinde değişiklikler görülür. Çok kırılgan, herşeye alınan bir yapıya bürünürsünüz. Çevrenizdekilerin sizi daha anlayışlı karşılamalarını söyleyin. Özellikle eşinizi size karşı daha duyarlı olması konusunda uyarın.

38 haftalık gebelik döneminde bebeğin kilo alması hızlanırken, sizin kilo almanız yavaşlayabilir. Bebeğiniz karnınızda her geçen gün daha fazla büyümekte ve doğum kanalına girmeye başlamaktadır. Doğum kanalına girdikten sonra mesaneye daha fazla baskı olacağından, sık idrara çıkma durumuyla karşılaşabilirsiniz.

38 haftalık gebelik döneminde neler yapılmalı?

  • Bu dönemde sık sık idrara çıkmanız normal. Bütün sıvıları hayatınızdan çıkarmayın ama kafein ve idrar söktürücü türden olan içeceklerden uzak durun!
  • Hamileliğin diğer haftalarında görülen vajinal akıntılardan daha fazla akıntınız olabilir ve bu akıntılar normaldir. Fakat akıntı pembemsi ve sümüksü bir yapıya sahipse bu nişan akıntısı olabilir. Böyle bir durumda doktorunuza bilgi vermeniz gerekebilir.
  • Eğer bu hafta ishal sorununuz varsa, ishal sonunda doğum olacak diyebiliriz. İshal olma durumunda bol bol sıvı tüketin, hafif yiyecekler (tost, et suyuna çorba vs.) yiyin ve yağlı yiyeceklerden uzak durun.
  • Karnınızdaki kaşıntı artmış olabilir. Kaşıntıyı hafifletmek için E vitamini içeren kremler kullanabilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsin
Bir Yorum Bırakın

Düşüncelerinizi bu bölümden bizimle paylaşabilirsiniz. Unutmayın! Bir selam vermek için bile yazabilirsiniz ;)

Lütfen * ile işaretlenen zorunlu alanları doldurun. E-Posta adresiniz sitede gösterilmeyecek.

film semi korea brunette teen babe gets fucked outdoors.
aunty sex
cici gangbang.tokyo motion mommy big booty.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz. X